Apimondia Simpozijum 2012

Uticaj tehnike pčelarenja, zdravstvene zaštite pčela i prirodne sredine na kvalitet pčelinjih proizvoda

18-19. februar 2012, Beograd, Srbija

Naslovna strana Pozdravno pismo Organizatori Kontakt Log in > English

APIMONDIA International Federation of Beekeepers Associations
Savez pčelarskih organizacija Srbije
organizuju


SIMPOZIJUM APIMONDIJE
"APIECOTECH 2012"

"UTICAJ TEHNIKE PČELARENJA, ZDRAVSTVENE ZAŠTITE PČELA
I PRIRODNE SREDINE NA KVALITET PČELINJIH PROIZVODA"
18–19. februar 2012, Sava Centar, Beograd

paralelna manifestacija na istoj lokaciji je

IV DRŽAVNI PČELARSKI SAJAM "APIEXPO"

Generalni pokrovitelj
MINISTARSTVOPOLJOPRIVREDE, TRGOVINE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE

Kompletan preliminarni program sa svim uslovima učešća objavljen je u časopisu Pčelar za jul 2011. godine, kao i na sajtu SPOS-a: www.spos.info/novost.php?id=1990

Još detaljnije informacije navedene su na oficijelnom sajtu Simpozijuma: www.apiecotech2012.com

Pošto su ovakvi svetski simpozijumi izuzetno skupi, i dobrim delom moraju da se finansiraju od ulaznica, a pošto smo želeli da Simpozijum Apimondije u Beogradu i Sajam učinimo dostupnijim članovima SPOS-a, uspeli smo da, kroz pregovore sa Apimondijom, dogovorimo nižu cenu ulaznica za naše članove koji se učlane do 31. decembra 2011. godine, jer za one koji bi se učlanili kasnije nema dovoljno vremena za evidentiranje u kompjuterskoj bazi, koju dostavljamo pravovremeno Sava Centru, i na osnovu koje će službenici Sava Centra za registracionim pultom izdavati ulaznice po povlašćenoj ceni.

Tako smo u Pčelaru za jun 2011. godine objavili prvi poziv i dali rok do kraja septembra (cela 4 meseca), svima onima koji su želeli da na Simpozijum i Sajam uđu potpuno besplatno, da članarinu SPOS-u za 2012. godinu, plate sa popustom od upravo 300 dinara do kraja septembra (vrednost ulaznice na Simpozijum i Sajam), kada je članarina za 2012. iznosila 1900 dinara.

Zatim je rok za uplatu pune članarine za 2012. godinu, od 2200 dinara, trajao do 31. decembra 2011. godine. Svi koji su se učlanili kasnije, nakon ponuđene prilike u trajanju od čak 7 meseci, moraće da plate ulaz na Simpozijum i IV Državni pčelarski sajam po ceni od 1500 dinara. Jer, nemoguće je stvoriti uslove i za njihovu evidenciju, na vreme. IO SPOS-a razmotrio je sve moguće varijante, i odbacio mogućnosti eventualnog izdavanja unapred, raznih kupona i ulaznica, zbog nemogućnosti sprečavanja zloupotreba, pošto je u dogovoru sa Apimondijom ulaz na Simpozijum omogućen samo članovima SPOS-a, i to NA IME, i ne može se preneti na druga lica.

PROCEDURA ULASKA NA SIMPOZIJUM I SAJAM ZA ČLANOVE SPOS-a

Prodaja dnevnih ulaznica obavljaće se na pultu za registraciju, koji se nalazi u holu, odmah do glavnog ulaza u Sava Centar (sa strane ulice Milentija Popovića). Prodaja će se obavljati od 8 do 19 časova svakog dana. Međutim, dnevne ulaznice će biti moguće kupiti i dan PRE Simpozijuma, u petak, 17. februara, od 12 do 18 sati (to je prilika da Beograđani i oni koji u Beograd stižu dan ranije, kupe svoje ulaznice, kako bi u subotu bila manja gužva).


Članovi SPOS-a, koji su uplatili članarinu SPOS-u pre 31. decembra 2011. godine, dužni su da, prilikom ulaska u Sava Centar, i prilikom prilaska pultu za registraciju posetilaca, imaju sa sobom ličnu kartu na osnovu koje će im (bez posebnog razgovora, zbog nužne uštede vremena jer će za pultom biti velike gužve), službenik Sava Centra izdati ulaznicu po ceni od 300 dinara. Sava Centar raspolaže spiskom tih naših članova, i neće biti problema oko identifikacije.


Članovi SPOS-a imaju još jednu EKSKLUZIVNU mogućnost da uđu na Simpozijum i Sajam, i da još jednom uštede dodatnih 300 dinara. Naime, Zbornik svih radova sa Simpozijuma prodavaće se na pultu za registraciju po ceni od 800 dinara za sve zainteresovane. Članovima SPOS-a koji su se učlanili pre 31. decembra 2011. godine, preporučujemo da kupovinom Zbornika uštede dodatnih 300 dinara, jer kada ga kupe za 800 dinara, dobiće uz njega BESPLATNU ulaznicu na Simpozijum i Sajam, te će ih Zbornik realno koštati samo 500 dinara! Tako oni, koji su iskoristili priliku da do kraja septembra 2011. godine uplate članarinu za 2012. godinu, zapravo štede celih 600 dinara (300 dinara na nižoj članarini do kraja septembra 2011. godine, i 300 dinara na ime besplatnog ulaza na Simpozijum, ako su već i tako imali nameru da kupe Zbornik, što je logično, jer je kvalitet dostavljenih radova prevazišao sva naša očekivanja). Oni su onda praktično za samo 1600 dinara dobili punu članarinu (sa časopisom Pčelar) za 2012. godinu. Trebalo je samo biti agilan, i iskoristiti sve ponuđene pogodnosti.
Svi koji nisu članovi SPOS-a, ili se nisu učlanili do 31. decembra 2011. godine, moraju da računaju da će morati da plate punu cenu ulaznice. Na licu mesta neće biti nikakvog razloga za rasprave po tom pitanju, jer su službenici Sava Centra vezani ugovorom Apimondije i SPOS-a, i ne mogu odobravati nikakve druge pogodnosti, sem onih naznačenih u ugovoru. SPOS je u svakom slučaju učinio sve da Simpozijum i Sajam učini dostupnim svakome u periodu od čak 7 meseci, i svi su imali više nego dovoljno vremena da uštede na ulazu, čak i 600 dinara, tj. da se odluče za varijantu koja njima odgovara.

PROCEDURA ULASKA NA SIMPOZIJUM I SAJAM ZA OSTALE ZAINTERESOVANE

Svi ostali zainteresovani posetioci Simpozijuma i Sajma, na pultu za registraciju, kupuju dnevnu ulaznicu za Simpozijum i Sajam po ceni od 1500 dinara. Zbornik svih radova je za njih 800 dinara.

OSTALE VAŽNE INFORMACIJE


Molimo sve posetioce Simpozijuma i Sajma, posebno one koji kupuju dnevne ulaznice, da zbog sigurne velike gužve za registracionim pultom (iako će biti više službenika koji će izdavati ulaznice), obavezno u Beograd stignu što ranije, kako bi se na vreme registrovali, i prisustvovali velikom svečanom otvaranju Simpozijuma, u ekskluzivnoj velikoj plavoj sali Sava Centra.

Svečano otvaranje, koje počinje tačno u 11 sati (molimo da ne kasnite), vodiće gospođa Vesna Damjanić Branković, svima poznata kao veoma uspešna novinarka emisije OKO na RTS-u, koja će govoriti paralelno i na srpskom i na engleskom jeziku, dok će za sve ostale govornike postojati simultano prevođenje na engleski jezik, i konsekutivno prevođenje na srpski. Na otvaranju će govoriti ministar poljoprivrede gospodin Dušan Petrović, predsednik Apimondije Gilles Ratia, i druge visoke zvanice. Otvaranje će pratiti bogat kulturno umetnički program.

Naučno-stručni Program Simpozijuma prevazišao je sva naša očekivanja po njegovoj zanimljivosti, te su oba dana Simpozijuma izuzetno interesantna za pčelare praktičare, jer obiluju u praksi primenljivim temama. Prezentovaće se ukupno 44 rada, od toga čak 31 rad u vidu usmene prezentacije (predavanja), i 13 u vidu postera. Zato vas pozivamo da odvojite vreme i Simpozijumu prisustvujete oba dana, nećete se pokajati - to je sigurno, u šta se možete i lično uveriti iz Programa Simpozijuma, koji vam ovde u celosti prezentujemo. Radovi su pristigli iz 14 zemalja: Belgija, Francuska, Irska, Italija, Velika Britanija, Indonezija, Bugarska, Rumunija, Moldavija, Slovenija, Albanija, Makedonija, Hrvatska i Srbija.

Na pultu za registraciju zainteresovani mogu platiti i punu kotizaciju za učešće na Simpozijumu i Sajmu. Dnevna kotizacija na licu mesta staje 7000 dinara za učesnike iz zemalja članica Apimondije (8000 za ostale), a dvodnevna 12000 dinara (13500 za ostale). Kotizacija podrazumeva, pored prisustva Simpozijumu i Sajmu: oficijelnu torbu Simpozijuma sa materijalima, Zbornik svih radova, ručak u Sava Centru, i transfer od hotela Srbija do Sava Centra, sve to za jedan ili dva dana, zavisno od uplate. Svi koji planiraju uplatu kotizacije trebalo bi da se prethodno registruju na sajtu Simpozijuma (www.apiecotech2012.com), jer će ta registracija značajno ubrzati proceduru na pultu za registraciju.

Na pultu za registraciju može se uplatiti i svečana zajednička večera sa predstavnicima Apimondije i drugim zvaničnicima i zvanicama (Srpsko veče), koja se organizuje u subotu, 18. februara uveče, u 19 sati, po ceni od 3000 dinara, u restoranu Jezero, sa tradicionalnom srpskom muzikom. Restoran se nalazi na levoj obali Savskog jezera, u božanstvenoj prirodi Ade Ciganlije. Organizovan je besplatan prevoz autobusom od Sava Centra do restorana.

Okupljanje radi zajedničkog prevoza do restorana je ispred glavnog ulaza u Sava Centar (sa strane ulice Milentija Popovića) u 18.30 sati.

Na pultu za registraciju može se uplatiti i tehnička tura (ekskurzija), koja će se održati u ponedeljak, 20. februara, od 8 do 19 sati, na kojoj će se obići uzorni pčelinjak profesionalnog pčelara Zorana Kovačevića u Brestoviku kod Grocke, Centra za selekciju matica Apicentar prof. dr Jovana Kulinčevića u Vraniću, i uzorni pčelinjak profesionalnog pčelara Gorana Tomića u Kosjeriću. Cena ekskurzije je 5000 dinara.

Na pultu za registraciju može se uplatiti i razgledanje grada Beograda po ceni od 2500 dinara, sa vodičem, a obilazak će se obaviti u nedelju, 19. februara, od 10 do 14 sati.

Precizne detalje o svim ovim dodatnim sadržajima objavili smo na sajtu SPOS-a: www.spos.info/novost.php?id=1990

 

USMENA IZLAGANJA NA SIMPOZIJUMU


PRVI DAN
(subota, 18. februar 2012)

UTICAJ TEHNIKE PČELARENJA
I ZDRAVSTVENE ZAŠTITE PČELA
NA KVALITET PČELINJIH PROIZVODA

Moderator: Mr. Etienne Bruneau
12.00-12.20 Tehnika pčelarenja i kvalitet pčelinjih proizvoda, izazov za budućnost
Mr. Etienne Bruneau, predsednik Naučne komisije Apimondije za tehnologiju i kvalitet, Louvain-la-Neuve, Belgija
12.20- 12.40 Mogući razlozi gubitaka pčelinjih društava u svetu            
Mr. Gilles Ratia, predsednik Apimondije, Coulaures, Francuska
12.40-13.00 Da li tražimo previše od naših pčela?
Mr. Philip McCabe, predsednik regionalne komisije Apimondije za Evropu, Drogheda, Irska
13.00-13.10 Procena razvoja pčelinjih društava i njihove produktivnosti upotrebom elektronskih vaga
Dr Daniela Laurino, Univerzitet u Torinu, Italija
13.10-13.20 Kako moderna tehnologija može pomoći pčelarima praktičarima i šta nas očekuje u budućnosti?
Sandra Kordić, Newcastle, Velika Britanija
13.20-13.40 Uticaj veštačke ishrane pčela na prezimljavanje pčela i prisustvo uzročnika bolesti
Dr Maja Ivana Smodiš Škerl, Poljoprivredni institut Slovenije, Ljubljana, Slovenija
13.40-14.00 Seleće pčelarenje - ko su dobitnici, a ko gubitnici?
Mr. Philip McCabe, predsednik regionalne komisije Apimondije za Evropu, Drogheda, Irska
14.00-15.00 Pauzazaručak

15.00-15.25 Prisustvo rezidua u pčelinjim proizvodima
Mr. Etienne Bruneau, predsednik Naučne komisije Apimondije za tehnologiju i kvalitet, Louvain-la-Neuve, Belgija
15.25-15.45 Uticaj prirodnih i sintetskih supstanci koje se primenjuju u zdravstvenoj zaštiti pčela na kvalitet pčelinjih proizvoda
Dr Jevrosima Stevanović, docent na Katedri za biologiju Fakulteta veterinarske medicine, šef laboratorije za genetiku domaćih životinja, Beograd, Srbija
15.45-16.05 Dobra veterinarska praksa u pčelinjaku - uputstva za poboljšanje zdravstvenog stanja pčela
Dr vet. med. Zlatko Tomljanović, savetnik za pčelarstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, Hrvatska
16.05-16.20 Uticaj nadmorske visine na kvalitet bagremovog i livadskog meda i medljikovca u centralnoj Srbiji
Dr Goran Jevtić, Institut za krmno bilje, Kruševac, Srbija
16.20-16.35 Uticaj lokacije na sadržaj makro i mikro elemenata u polenu
Mr Bojan Anđelković, Institut za krmno bilje, Kruševac, Srbija
16.35-16.50 Kontrola varoze prah šećerom i uticaj na kvalitet pčelinjih proizvoda
Dr Dragan Ćirković, Fakultet veterinarske medicine, Beograd, Srbija
16.50-17.00 Uticaj tretmana protiv varoe na kvalitet meda
Dr Filip Stančev, Primavet-Sofia Ltd, Sofija, Bugarska

 

DRUGI DAN
(nedelja, 19. februar 2012)

UTICAJ PRIRODNE SREDINE
NA KVALITET PČELINJIH PROIZVODA

Moderator: Prof. dr Zoran Stanimirović
11.00-11.25 Da li su pčele u stanju da se oporave? Posledice delovanja pesticida na nivou ćelija i tkiva
Dr Maja Ivana Smodiš Škerl, Poljoprivredni institut Slovenije, Ljubljana, Slovenija
11.25-11.45 Uticaj polena kontaminiranog pesticidima na pčele i pčelinje proizvode
Dr vet. med. Predrag Simeunović, Katedra za biologiju Fakulteta veterinarske medicine, Beograd, Srbija
11.45-12.05 Zagađivači pčelinjih proizvoda poreklom iz spoljne sredine
Prof. dr Nevenka Aleksić, Katedra za biologiju Fakulteta veterinarske medicine, Beograd, Srbija
12.05-12.25 Procena unapređenja samočišćenja pčela od varoe prilikom tretmana pčelinjih zajednica preparatom Bee Vital Hive Clean
Dr Gabriela Chioveanu, Institut za dijagnostiku i zdravlje životinja, Bukurešt, Rumunija
12.25-12.50 Efikasnost leka protiv varoe Thymovar u uslovima visokih sezonskih temperatura u jugoistočnoj Evropi
Mr Aleksandar Uzunov, Poljoprivredni fakultet, Skoplje, Makedonija
12.50-13.10 Selekcija i reprodukcija matica u Apicentru
Prof. dr Jovan Kulinčević, Apicentar, Srbija
13.10-13.30 Karakteristike matica Apis mellifera carnica odgajenih na pčelinjacima Slovenije
Prof. dr Aleš Gregorc, Poljoprivredni institut Slovenije, Ljubljana, Slovenija
13.30-13.40 Unapređenje kvaliteta meda upotrebom podnjače od plastičnih cevi
Mr. Jean-Pierre Le Pabic, Rueil-Malmaison, Francuska
13. 40-14.00 Uticaj starosti matice na proizvodno-reproduktivne sposobnosti prah šećerom tretiranih jakih pčelinjih zajednica sjeničko-pešterskog ekogenotipa medonosne pčele
Dr vet. med. Bojan Gajić, Katedra za parazitologiju Fakulteta veterinarske medicine, Beograd, Srbija
14.00-15.00 Pauza za ručak

15.00-15.20 Aktivnosti Apimondije
Mr. Riccardo Jannoni Sebastianini, generalni sekretar Apimondije, Italija
15.20-15.40 Gama-spektrometrijska analiza meda
Mr vet. med. Branislava Mitrović, Katedra za radiologiju i radijacionu higijenu Fakulteta veterinarske medicine, Beograd, Srbija
15.40-15.55 Hemijski parametri kvaliteta srpskih komercijalnih monofloralnih medova
Prof. Saša Milosavljević, Visoka poljoprivredna škola, Prokuplje, Srbija
15.55-16.10 Filth-test procena kvaliteta italijanskog i afričkog meda
Dr Marco Porporato, Univerzitet u Torinu, Italija
16.10-16.20 Uticaj prirodne sredine na kvalitet meda u Nišavskom okrugu i na teritoriji opštine Vlasotince
Ing. Vlastimir Spasić, predsednik Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije, Niš, Srbija
16.20-16.30 Prikaz rezultata analiza meda sa područja jugositočne Srbije u Veterinarskom specijalističkom institutu u Nišu, od 2006. do 2011. godine
Dr vet. med. Zoran Raičević, specijalista epizootiologije, Veterinarski specijalistički institut, Niš, Srbija
16.30-16.45 Potencijalna upotreba etanola i biljnih ekstrakata u ishrani pčela ili pripreme posebnih pčelinjih proizvoda
Dr Janko Božič, Biotehnički fakultet, Ljubljana, Slovenija
16.45-17.00 Primena melitina u apiterapiji
Prof. Miloljub Šolajić, Psihapis centar, Beograd, Srbija
POSTERI NA
SIMPOZIJUMU

(poster - prezentacija rada u pismenom obliku na panou veličine 1x2 m, dostupna oba dana Simpozijuma)

1) Praćenje uspešnosti pčela tokom godine u različitim tipovima košnica (vertikalne i horizontalne košnice na Dadantovim ramovima)
Dr Valentina Cebotari, Institut za zoologiju, Chisinau, Moldavija
2) Pčelari kao promoteri biološke raznovrsnosti - Kako i zašto?
Dr Janko Božič, Biotehnički fakultet, Ljubljana, Slovenija
3) Uticaj različite dinamike tretmana prah šećerom na proizvodno-reproduktivne sposobnosti jakih pčelinjih zajednica sjeničko-pešterskog ekogenotipa medonosne pčele
Dr Dragan Ćirković, Fakultet veterinarske medicine, Beograd, Srbija
4) Uticaj lokacije pčelinjaka na kvalitet meda
Biljana Stamenković, Fakultet za biofarming, Bor, Srbija
5) Sadržaj teških metala i metaloida u medu dobijenom u regionu Stara Zagora u Bugarskoj
Prof. dr Ivanka Zhelyazkova, Poljoprivredni fakultet, Stara Zagora, Bugarska
6) Sadržaj teških i toksičnih metala u pčelinjim proizvodima dobijenim u tri industrijska regiona Bugarske
Dr Kalinka Gurgulova, Nacionalni dijagnostičko-istraživački institut za veterinarsku medicinu, Sofija, Bugarska
7) Dobijanje kvalitetnijeg sortnog meda iz modifikovane AŽ kosnice
Dejan Milošević, Drmno, Srbija
8) Mikroskopske analize prisustva polena u medu u procesu utvrđivanja njegovog kvaliteta
Tatjana Škorić, Institut za javno zdravlje, Subotica, Srbija
9) Interna kontrola kvaliteta slovenačkog meda
Andreja Kandolf, Pčelarski savez Slovenije, Javna savetodavna služba u pčelarstvu, Brdo pri Lukovici, Slovenija
10) Mogućnost razvoja pčelarstva na primeru plana predela Trešnje  (izletište i vikend naselje kod Beograda)
Aleksandra Nikolić, Šumarski fakultet, Beograd, Srbija
Antonija Tadić, Šumarski fakultet, Beograd, Srbija
11) Efekat prihrane pčela preparatom Feedbee tokom proleća, koji je korišćen kao optimizator performansi pčela
Dr Lumturi Sena, Poljoprivredni univerzitet, Tirana, Albanija
12) Uticaj ishrane pčela Startovitom na kapacitet produkcije meda pčelinjih zajednica
Prof. dr Ivanka Zhelyazkova, Poljoprivredni fakultet, Stara Zagora, Bugarska
13) Histopatološke promene na jetri i slezini miševa inficiranih sa Plasmodium berghei, nakon tretmana propolisom
Dr James Hutagalung, Medicinski fakultet Univerziteta Airlangga, Surabaya, Indonezija
14) Savremene metode za određivanje autentičnosti meda
Dušanka Milojković-Opsenica, Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu, Srbija


Važni datumi

Krajnji rok za prijavu apstrakata: 15. decembar 2011.
Krajnji rok za uplatu rane kotizacije: 10. januar 2012.
Krajnji rok za rezervaciju hotelskog smeštaja: 19. januar 2012.
Krajnji rok za registraciju putem internet aplikacije: 13. februar 2012.

Sekretarijat simpozijuma

Sava Centar, Kongresni sektor

Milentija Popovica 9, 11070 Belograd, Srbija, Tel.: +381 11 220 6710 / 6705, Fax: +381 11 220 6081

E-mail: apiecotech2012@savacentar.net, Web: www.apiecotech2012.com